13 oktober 2013

Vaniljbullar

Linnéa har velat baka bullar ett tag men jag skrev ju i ett tidigare inlägg att jag inte skulle baka mer under denna graviditet. Som de flesta vet så är det hon som är chefen... Idag blev det vaniljbullar. Både hon och Johan hjälpte till så det gick riktigt bra! Det var mycket enklare än vad jag trodde att det skulle vara.

Ingredienser
50 gram jäst
100 gram smör
3 dl mjölk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
9 dl vetemjöl special 

Fyllning 
2 dl mjölk
5-6 msk marsanpulver

Pensling 
1 ägg

Garnering
25 gram smör 
Strösocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smör och tillsätt mjölk. Låt det bli fingervarmt. Häll i hälften i bunken och rör om till jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölkblandningen. Blanda ner salt, strösocker och 6 dl av vetemjölet. Tillsätt sedan resterande 3 dl mjöl lite i taget tills degen blir smidig och lossnar från kanterna. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek under bakduk. 

Medan degen jäser blandar man vaniljkrämen. Den ska vara rätt fast och inte det minsta rinnig. Låt stå i kyl tills det är dags att baka ut degen. 

Sätt ugnen på 225 grader. 

När degen är färdigjäst, arbeta ihop degen på mjölat bord. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut ena degen och måtta ut runda ringar med hjälp av ett stort glas/kaffemugg. Ca 9 cm i diameter. Lägg en klick vaniljkräm i mitten av varje cirkel och snurra ihop dem. Lägg i bakformar på plåt med ihopsnurrningen nedåt. När första degen är klar, låt den plåten jäsa i ca 10. Gör likadant med andra deghalvan. 

När de jäst klart, pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna på bakgaller under bakduk. 

När de svalnat helt, smält smöret och pensla bullarna med det. Doppa dem sedan i strösocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar