Ingredienser
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
1/2 dl ljus sirap
50 g rumsvarmt smör
12-14 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Forma delarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Stansa ut ett hål i mitten på ca 4 cm i diameter. Nagga kakan med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda bröden mitt i ugnen i 220 grader i ca 12-15 min. Låt den svalna på galler under en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar