5 januari 2012

Hallonpannacottatårta


Till en form på 24 cm

Botten:
25 g smör
3 dl krossade digestivekex
1/4 dl grädde
2 msk socker

Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret och blanda ihop det med övriga ingredienser. Fodra kanten på en springform genom att klippa remsor av bakplåtspapper som du fäster med hjälp av lite matolja på insidan av formen. Tryck sedan ut massan i botten och en bit upp på kanten. Grädda i ugnen i 8-10 minuter.

Hallonpannacotta:
4½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
375 g hallon, frysta går bra
300 g philadelphiaost

Färska bär/frukter till garnering

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till puré. Häll grädde och socker i en kastrull och värm tills sockret lösts upp. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och tillsätt dem sedan i grädden och vispa tills de smält. Ta av kastrullen från plattan och låt grädden svalna en aning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa tills den smält och tillsätt sedan hallonen och vispa tills det blir en slät kräm. Häll ner krämen i springformen och ställ in tårtan i kylen tills den stelnat, det tar ca. 3 timmar. Sedan är det bara att lossa kanten på springformen, försiktigt dra bort pappersremsorna och garnera med de färska bären och eventuellt ett sidenband!


Receptet har jag hittat hos Chokladsockerkaka. Tänkte lägga in det här för att slippa leta runt på nätet när jag behöver receptet nästa gång.

1 kommentar: